You are here
8 pilihan makanan terbaik sarapan pagi Trend 

8 pilihan makanan terbaik sarapan pagi

PEMILIHAN menu sarapan terbaik adalah penting bagi memulakan hari anda. Makanan yang diambil ketika sarapan dapat menjadikan anda seorang yang lebih produktif terutama bagi mereka yang sentiasa sibuk. Berikut adalah lapan makanan yang terbaik untuk sarapan.

TELUR

Pengambilan telur semasa sarapan pagi boleh meningkatkan rasa kenyang dan mengurangkan pengambilan kalori untuk hidangan seterusnya. Selain itu ia juga dapat membantu mengekalkan kestabilan gula dalam darah dan insulin badan.

3

OATMEAL

Oat mengandunging serat unik yang dikenali sebagai beta-glucan. Ia dapat mengurangkan kolesterol dalam badan.

7

YOUGURT GREEK

Yougurt Greek diperbuat daripada cecair disaring dan cecair daripada kerd yang menghasilkan krimer yogurt pekat serta kaya kandungan protein.

8

KOPI

Kandungan kafein yang tinggi di dalam kpi menyumbang kepada peningkatan mood, kepekaan dan prestasi mental seseorang untuk bekerja dengan lebih baik.

4

BERI

Beri adalah buah yang rendah gula berbanding buah-buahan lain dan kaya dengan serat. Setiap satu repsberries dan blackberries membekal 8 gram serat bagi setiap cawan.

2

KEKACANG

Makanan sampingan seperti kekacang sangat bagus sewaktu sarapan kerana dapat membantu individu mencegah penambahan berat badan.

6

BIKI RAMI

Biji rami kaya dengan serat likat yang membantu seseorang merasa kenyang untuk tempoh beberapa jam selepas makan dan mampu meningkatkan sensitiviti insulin.

5

BIJI CHIA

Serat likat/viscous fiber yang bersifat serap air membantu meningkatkan jumlah pergerakan makanan melalui saluran penghadaman dan membantu seseorang berasa kenyang.

1

SUMBER: MAJALAH i-SIHAT (APRIL 2017)

Related posts

Leave a Comment